Diyabet ile Yaşamak
Mart 21, 2015
SafeFine Tanıtım Filmi
Mayıs 9, 2015
Show all

İnsülin

insulinİnsülin kan şekerinin hücrelere girmesini sağlayan ve diyabetlilerin vücudunda yapılamayan eksik olan maddedir.

Tip 1 diyabetliler ve vücutta insülin yapımının olduğu ama insülinin etkili olamadığı Tip 2 diyabetliler insülin kullanmalıdır.

İnsülin keşfi

1921 yılında insülinin keşfi ile diyabet tedavisinde yeni bir çığır açıldı. Diyabetlilerin gerçek anlamda bir tedavi şansına sahip olmaları yanında, insülini keşfedenler de Nobel ödülü kazandılar. Aradan geçen 70 yıllık dönemde insülin tedavisinde ve tekniğinde büyük ilerlemeler oldu. Bugün artık insan insülininin aynısı olan insülinler kullanılmaktadır

İnsulin nedir? Nasıl kullanılır?

diabetkimlerİnsülin diyabetlinin vücudunda yapılamayan eksik olan bir maddedir. İnsülin kan şekerinin hücrelere girmesini sağlar ve şeker hücrede yakılır enerji elde edilir. İnsülin tedavisi vücutta eksik olanı dışardan yerine koyma tedavisidir. İnsülin bağımlılık yapan madde değildir. Doktorunuz sizin için insülin tedavisini uygun görüyorsa gecikmeden başlamalısınız.İnsülin hap şeklinde ağızdan verilemez. Enjektörle deri altına verilir.

Kimler insülin kullanmalıdır?

stock-photo-middle-aged-man-injecting-insulin-in-his-arm-isolated-on-white-background-138516902 adamTip 1 diyabetliler ve vücutta insülin yapımının olduğu ama insülinin etkili olamadığı Tip 2 diyabetliler insülin kullanmalıdır.
Tip 2 diyabetlilerde öncelikle (kilo kaybına yönelik) beslenme planı egzersiz ve gerekirse haplarla kan şekeri düzenlenir. Daha sonraki dönemlerde, haplarla kan şekeri kontrol altına alınamazsa insülin verilir.

İnsülin tipleri

insulintipleriKullandığınız insülinler domuz, sığır veya insan kaynaklı olabilir. İnsan insülinleri son yıllarda daha sıklıkla kullanılmaktadır.Tip 1 diyabette ve gebelikte şeker hastalığı olanlarda mutlaka insan insülini kullanılmalıdır. İnsülinler etki sürelerine göre 2’ye ayrılır:
• Kısa etkili insülin: Kristalize insülin , regüler insülin adları ile de bilinir. Berrak görünümlüdür. Cilt altına verildikten 30 dakika kadar sonra etkisi başlar ve en iyi etkisi 2-4 saat sonra görünür. Etkisi çabuk başladığından bu insülini yaptıktan sonra 30 dakika içinde yemeğe başlanmalıdır. Aksi halde kan şekeri hızla düşebilir. Bu durum çok önemlidir.
• Orta etkili insülin: NPH insülin adı ile de bilinir bulanık görünümdedir. Alındıktan 1-2 saat sonra etkisi başlar. En etkin olduğu zaman 6-8 saat sonradır. Etkisi 24 saate kadar sürer. Kısa ve orta etkili insülinin belli oranda karıştırıldığı hazır karışım insülinler de vardır.
İnsülin miktarı ünite ile ölçülür.Ülkemizdeki insülin şişelerinin her mililitresinde 100 ünite insülin vardır.

İnsülin satin alırken nelere dikkat edilmelidir?

İnsülin alırken, kutusu ve etiketi kontrol edilmelidir. Doktorunuzun size verdiği insülinin aynı olduğundan emin olun. Ayrıca, son kullanım tarihini mutlaka kontrol edin. Son kullanım tarihi geçmiş insülinleri satın almayın.
İnsülin şişelerinin alt kısmında birikintiler, insülin parçacıkları varsa veya insülin şişenin alt kısmında birikiyorsa bu şişeleri almayın. İnsülini buzdolabının kapağında saklayın, buzlukta tutmayın, güneş ışığında bırakmayın. İnsülin şişenizi kullanmadan önce hafifçe sallayın. Yolculuğa çıkarken insülin şişenizi aşırı sıcak ve soğukta bırakmayın. Tercihan soğuk bir ortamda (termosta) taşıyabilirsiniz.

İnsülin enjeksyonundaki önemli noktalar

İnsülini her zaman aynı saatte ve doktorunuzun istediği miktarda kullanın. Fazla insülin kan şekerinizi düşürebilir. Yetersiz insülin ise kan şekerinizin yükselmesine neden olur. İnsülininizi hergün kullanın, her enjeksiyonu vücudunuzun ayrı bir yerine yapın.
İnsülin yaptıktan sonra mutlaka yemeğinizi vaktinde yiyin. Aşırı yürüyüş, spor, ev işi yapacağınız günlerde doktorunuzla görüşüp ya insülininizi o öğüne mahsus azaltın veya ek yiyecek alın ve mutlaka insülin kullanan bir diyabetli olduğunuzu gösteren kimlik kartını yanınızda bulundurun. İnsülin enjeksiyonu için doktorunuz size yeterli bilgiyi verecektir.